Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

24 uur Victoriuskerk

24 uur Victoriuskerk (Pingjum) is een samenwerkingsproject van Stefan Belderbos en fotograaf Nynke Brandsma. 26 juni, om 12 uur begon Brandsma aan haar zelfgekozen 24 urige werkperiode in de kerk. Belderbos sloot zich later bij haar aan. Gezamenlijk maakten zij een installatie en voerden enkele performances uit.

Foto Nynke Brandsma

Het doel was om samen een onderzoekend werkproces aan te gaan rond thema’s als geloof, isolatie, kerk en de krimpende geloofs-gemeenschap in het dorp.

Brandsma begint met het opschrijven van al haar associaties en vragen rond de thema’s kerk, geloof en gemeenschap op een groot vel papier. In het koor bouwt zij daarna van alle losse stoelen een hoge toren. De toren van lege stoelen staat voor haar symbool voor de afwezige geloofsgemeenschap. Samen met Belderbos dekken zij het metershoge kruis aan de muur af met een wit doek. In deze setting worden er performances uitgevoerd.

In de avond improviseert kunstenaar en muzikant Felix Roosenstein op klarinet voor een klein publiek van vier personen. Bij het ochtendgloren, om vier uur ’s ochtends stelt Brandsma haar camera opnieuw op. Zij heeft de toren van stoelen weggehaald. Nu staat alleen de stoel van de voorganger nog in het koor. Op haar foto’s wordt de stilte en leegte in de kerk op dat moment bijna tastbaar.

Foto Nynke Brandsma

Het volledige fotoverslag en videodagboek van Nynke Brandsma is op haar site te vinden.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Stefan Belderbos

Thema door Anders Norén