Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

Dijk vol dromen

In foarstelling oer de dyk, it kleaster, de wynmûnen en de stoarm

In september 2014 organiseerde kunstenaarsvereniging Kunst achter Dijken een bijzondere theatervoorstelling op locatie, geschreven en geregisseerd door Stefan Belderbos. Negen acteurs vertelden en verbeeldden in Dijk vol dromen de verhalen over het landschap van bewoners uit de Friese Lytse Bouhoeke.

Dijk vol dromen speelde zich af op twee locaties. Van het dorpshuis van Pingjum, de Nije Bân, verplaatste het publiek zich halverwege de voorstelling naar de middeleeuwse dijk buiten het dorp, de Pingjumer Gouden Halsband. Zeedijk, molens en velden vormden hier het indrukwekkende decor voor het sluitstuk van de voorstelling.

Voor deze voorstelling ontwierp Martijn Pieck muzikale windmolens op de dijk die muziek maakten op de maat van de wind. Daarnaast werd er samengewerkt met het koor Genetic Choir uit Amsterdam. Zij voegden met klank en zang een nieuwe dimensie aan de verhalen toe. Ab Hofstra en Gitta Overmaat maakten een fotoverslag van de voorstelling.

De voorstelling werd goed ontvangen in de Friese media. GPTV maakte een documentaire over het tot stand komen van de voorstelling.

Na afloop van Dijk vol dromen volgden nog enkele presentaties. Belderbos presenteerde in mei 2015, tijdens het kunstfestival in Pingjum, het boek ‘Het vertelde landschap’. Het boek was een vervolg op Dijk vol dromen. De verhalen uit de voorstelling werden herschreven en aangevuld. Belderbos putte hiervoor uit het werk van vertellers en schrijvers uit Pingjum en omstreken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Stefan Belderbos

Thema door Anders Norén