Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

Einde van een klimaatactivist

De theatervoorstelling  Einde van een klimaatactivist is in juni 2022 tien keer opgevoerd in Pingjum. De voorstelling was onderdeel van de buitenexpositie Kunst Kuier XL en speelde zich af tussen de kunstwerken van de expositie. De voorstelling werd voor een klein publiek van maximaal 16 personen opgevoerd.

Belderbos heeft het Einde van een klimaatactivist speciaal voor Pingjum geschreven. Waargebeurde verhalen uit het dorp heeft hij vermengd met een fictief verhaal over een klimaatactivist. Feit, fictie en alternatieve feiten lopen door elkaar net zoals in sommige discussies over het klimaat

Broer en zus Biersma nemen het publiek mee op een wandeling langs vier kunstwerken en vertellen aan de hand van deze beelden vol emotie over het leven van hun broer. Het publiek krijgt een actieve rol en wordt uitgenodigd om vragen te stellen.

Na deze verhalen verandert de voorstelling van karakter. Het publiek wordt meegevoerd door een groep ‘plaaggeesten’, gekleed in kleurrijke kostuums gemaakt van geraapt zwerfafval. Zij brengen hen bij de plek waar de klimaatactivist om het leven is gekomen. Aan het einde van de voorstelling wordt het publiek gevraagd om te beslissen: Was Biersma een klimaatmartelaar die zijn leven voor de goede zaak heeft gegeven?

Over de voorstelling verschenen artikelen in o.a. de Leeuwarder Courant, het Bolswards Dagblad, Franeker Courant en op Omrop Fryslân en Omroep Súdwest. De voorstelling werd geschreven door Stefan Belderbos. De regie was in handen van Belderbos en Jeannet Bartels. Bartels en Elske Klik maakten de kostuums voor de plaaggeesten. De kunstwerken uit de voorstelling waren van Belderbos, Gerben Gerbrandy, Jan Hofstra en Nynke Brandsma. Ab Hofstra maakte het fotoverslag van de voorstelling. Klik hier voor de rolverdeling.

Kunst Achter Dijken organiseerde deze tweetalige voorstelling als onderdeel van de Kunst Kuier XL, een buitenexpositie rond het dorp met meer dan 50 kunstwerken.

Next Post

Previous Post

© 2024 Stefan Belderbos

Theme by Anders Norén