Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

I have been true to myself

De performance I have been true to myself vond plaats op 16 mei 2004 en was de openingsperformance van de expositie Niet voor de Eeuwigheid. Het hoofdthema van deze expositie in de wijk Lombok (Utrecht) van Kade Ateliers was vergankelijkheid. I have been true to myself is een (religieus) ritueel om de transitie zichtbaar te maken van gelovige naar agnost in deze voormalige katholieke arbeiderswijk waar de invloed en rol van de kerk steeds kleiner wordt.

Het publiek verzamelt zich op het plein voor de Antoniuskerk in Utrecht. Vier fakkeldragers stellen zich voor de deuren van de kerk op. Ondertussen schalt de geluidscompositie van Martijn Pieck over het plein. Het geluid houdt het midden tussen een klagelijke uitroep en een oproep voor gebed van een moskee.

Dan gaan de kerkdeuren open en loopt de performer de kerk uit. Hij heeft een zwarte houten kist om zijn hoofd, en twee kisten aan zijn voeten. Hij krijgt een vaandel aangereikt met de tekst ‘I have been true to myself’. Daarna begint zijn ‘kruisweg’ naar de Leidsekade.

Het publiek krijgt zonnebloemen uitgereikt met de tekst:
Is de stem van uw hart uw belangrijkste richtsnoer? Sluit u dan aan en loop met ons mee. Volg deze geloofsuiting verlost van religie’.

In deze performance werkte ik samen met zeven helpers (onder wie twee muzikanten) en met componist Martijn Pieck. Hieronder het videoverslag van Jotja Bessems, in opdracht van Kade Ateliers. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Peter Nauta.

Next Post

Previous Post

© 2024 Stefan Belderbos

Theme by Anders Norén