Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

Ik verkondig u het paradijs

Op 7 oktober 2011 vond in de Bergkerk van Amersfoort de performance Ik verkondig u het paradijs plaats. De performance werd uitgevoerd tijdens de Eredienstvaardig lezing van dr. Tjeu van den Berk. Hieronder een beschrijving van de performance met foto’s van René Rosmolen en een videoverslag.

Ik weet dat deze man – in zijn lichaam of zonder zijn lichaam, dat weet ik niet, dat weet God alleen – werd weggevoerd tot in het paradijs en dat hij daar woorden hoorde die door geen mens mogen worden uitgesproken. (2 Korintiërs 12,4)

In ik verkondig u het paradijs laat de performer zichzelf opsluiten in een houten omhulsel dat het midden houdt tussen een cocon, een sarcofaag en een schandpaal. Tijdens de performance is een video te zien met beelden van een boom die geheel is ingesponnen door rupsen. Dit door rupsen zelfgemaakte paradijs is veilige haven en gevangenis tegelijkertijd.

Wanneer de performer na 45 minuten verlost wordt uit zijn benarde positie, maakt hij het publiek deelgenoot van zijn bevrijding. Hij biedt hen het water aan uit de kruik die hij al die tijd in zijn handen heeft gehouden. Na dit ritueel wordt het publiek uitgenodigd om de eigen voorstelling van het paradijs met steekwoorden weer te geven op het houten kruis.

Het publiek schreef:
Schepping – Bron – Vrede – Gevangen kracht – Vrijheid – Verdriet dat vloeibaar wordt – Israël voor iedereen – Zo stil van binnen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Stefan Belderbos

Thema door Anders Norén