Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

Ik verkondig u het paradijs

Ik weet dat deze man – in zijn lichaam of zonder zijn lichaam, dat weet ik niet, dat weet God alleen – werd weggevoerd tot in het paradijs en dat hij daar woorden hoorde die door geen mens mogen worden uitgesproken. (2 Korintiërs 12,4)

Op 7 oktober 2011 vond in de Bergkerk van Amersfoort de performance Ik verkondig u het paradijs plaats. De performance werd uitgevoerd tijdens de Eredienstvaardig lezing van dr. Tjeu van den Berk. Hieronder een beschrijving van de performance met foto’s van René Rosmolen en een videoverslag.

In ik verkondig u het paradijs laat de performer zichzelf opsluiten in een houten omhulsel dat het midden houdt tussen een cocon, een sarcofaag en een schandpaal. Tijdens de performance is een video te zien met beelden van een boom die geheel is ingesponnen door rupsen: hun veilige haven en zelfgemaakte paradijs.

Wanneer de performer na 45 minuten verlost wordt uit zijn benarde positie, maakt hij het publiek deelgenoot van zijn bevrijding. Hij biedt hen het water aan uit de kruik die hij al die tijd in zijn handen heeft gehouden.

Next Post

Previous Post

© 2024 Stefan Belderbos

Theme by Anders Norén