Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

Jesus’ blood never failed me yet

De performance Jesus’ blood never failed me yet werd begin 2000 gepresenteerd in drie kerken en had de vorm van een kerkdienst.

In deze performance werd de viering van het avondmaal gecombineerd met een verbeelding van het laatste oordeel. De performance maakte veel reacties los in de media.

Dagblad Trouw schreef over de performance:

Toch heeft dit kunstproject het aanzien van een alternatieve kerkdienst. Een dienst die in de kerken van verschillende signatuur zal worden opgevoerd, in zowel een vrijzinnig hervormde, katholieke als oecumenische kerk. Een mysterieuze sfeer wordt geschapen door slepende elektronische muziek en enorme ‘diaprojecties van christelijke personages: engelen, duivels, een Jezus en twee Maria’s. Een koor zingt, het publiek kan meezingen. Een priesterfiguur leest een Bijbeltekst voor. Na afloop is er een maaltijd van brood en wijn. Juist door de herkenbaarheid van de rituelen springen de verschillen met een gewone dienst des te scherper in het oog. De priester is geblinddoekt. De engelen zijn angstaanjagend, de duivels hebben iets aandoenlijks. En wie zich Jezus Christus voorstelde als strenge meester of zachte troostbrenger, zal even moeten slikken bij de licht-uitdagende blik van Belderbos’ gladgeschoren Jezus. Dit is Het laatste Oordeel volgens Stefan Belderbos‘. 

Martijn Pieck schreef voor deze performance een drietal composities. Het Utrechtse koor Sophies Voice zong een aantal religieuze liederen waarin verschillende geloofsopvattingen tot uitdrukking werden gebracht.

Artikelen over de performance verschenen o.a. in dagblad Trouw, Kerk in de Stad, De Bazuin, Lucas X, De Westbode, het Stadsblad en de parochiebladen van de deelnemende kerkgemeenten. Daarnaast besteedde De Schepper &Co (NCRV, Radio 5) en Stadsomroep Utrecht aandacht aan de voorstelling (interviews en muziek uit voorstelling).

De foto’s van de performance zijn gemaakt door Peter Nauta. De performance was te zien in januari, februari en maart 2000 in de Antoniuskerk en Janskerk te Utrecht en in Vrijzinnig Centrum Vrijburg in Amsterdam.

Next Post

Previous Post

© 2024 Stefan Belderbos

Theme by Anders Norén