Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

Klei van de Krim

Van 5 juni tot en met 4 juli 2021 was langs de Rommerdalaan in Pingjum mijn foto-installatie Klei van de Krim te zien. De installatie was onderdeel van de expositie Kunst Kuier Pingjum van Kunst Achter Dijken.

Ik geloof dat de toekomst te voorspellen is.

Niet door naar de sterren te kijken, een handpalm te ontcijferen of in de koffieprut te roeren.

Onze toekomst staat geschreven tussen de witte kiezels en de afgekapte maïsstronken. Zij ligt onder de verpulverde suikerbiet, of op de bodem van een plas.

Onze toekomst staat geschreven in de barsten van de klei. 

Drie grote fotobeelden van 100 x 150 cm toonden het lokale landschap. De foto’s zijn gemaakt in een gebied dat lokaal de Krim wordt genoemd. Elke foto is samengesteld uit meerdere opnamen gemaakt vanuit verschillende perspectieven. In de computer zijn de opnamen samengevoegd tot een ogenschijnlijk vertrouwd maar in werkelijkheid sterk uitgerekt beeld van het akkerlandschap. Het micro-reliëf van de kleigrond wordt hierbij geaccentueerd.

De foto’s zijn gemaakt in de herfst en winter toen het land kaal was en er verder weinig leven was te bespeuren. Het is een beeld dat hoort bij de intensieve landbouw waar, in een paar maanden tijd, alles uit de grond wordt gehaald wat er in zit. In de herfst wordt de klei omgeploegd achtergelaten. Door weer en wind ontstaan er prachtige structuren. De foto’s werden getoond op een moment dat het leven terugkeert op de akkers en de gewassen volop beginnen te groeien.  

De drie foto’s maken onderdeel uit van een grotere foto-installatie waaraan nog wordt gewerkt. Deze zal medio 2022 worden gepresenteerd.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Stefan Belderbos

Thema door Anders Norén