Lezing over de verbeelding van het agrarische landschap door Peter Veer en Stefan Belderbos
Op zaterdag 12 oktober 2024, van 15.00 tot 16.30, was er in het Fries Landbouwmuseum een duo lezing van Stefan Belderbos en landschapsarchitect, documentairemaker en onderzoeker Peter Veer.
Zowel Belderbos als Veer focusten op de kleigrond in deze lezing. Peter Veer deed een cultuurhistorische studie naar de filmpraktijken van het Ministerie van Landbouw (1945-1985). Zijn promotieonderzoek ‘Bewogen landschap’ (2020) geeft inzicht in de ontwikkelingen op het platteland na de Tweede Wereldoorlog. Daarbij ging een rigoureuze herinrichting van het landschap door ruilverkavelingen hand in hand met een ongekende verandering van het dagelijks leven op het platteland.
Veer vertelde over hoe het ministerie van Landbouw met voorlichtingsfilms draagvlak wilde creëren om een ruilverkaveling in gang te zetten. Ook vertelde hij over de verkaveling in Friesland en over Rottevalle als voorbeelddorp.
De voorlichtingsfilms weerspiegelden het nieuwe, gewenste landschap van die tijd. Veer trok de lijn door naar het heden, nu opnieuw gezocht wordt naar het ideale agrarische landschap.
Belderbos vertelde over zijn inspiratiebronnen voor de expositie Klei van de Krim. Hij liet zien hoe zijn fotobeelden en video tot stand zijn gekomen.