Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

Skûlje

De voorstelling Skûlje werd georganiseerd in samenwerking met de Gouden Engel. De voorstelling was speciaal gemaakt voor een publiek dat een kunstreis maakte door het noorden van Nederland. In Pingjum werd deze groep onderdeel van een ritueel, waarbij voor sommige deelnemers fictie en realiteit in elkaar overvloeiden. Het publiek liep mee in processie, en zong mee tijdens het ritueel.

Vooraf werd aan het publiek het verhaal verteld over de Luciakapel: ‘ Lucia was in Pingjum, zo gaan de verhalen, een belangrijke heilige, die met offers en rituelen te vriend moest worden gehouden. Sommige rituelen lijken nog terug te voeren op het voorchristelijke, Keltische geloof.
Men riep haar hulp in voor een goede oogst en brengt, om de heilige gunstig te stemmen, een handvol graan of aardappels naar de kapel. Enkele maanden per jaar ligt de kapel vol met de vruchten van het veld‘.

In het schuilkerkje van Pingjum waren videobeelden van het landschap te zien, werden Friese gedichten over het landschap voorgedragen en werd de bijeenkomst afgesloten met een kort ritueel voor het beeld van Lucia.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Stefan Belderbos

Thema door Anders Norén