Stefan Belderbos

Installaties, rituelen en performancekunst

Work in Progress

Op dit moment werk ik aan twee nieuwe meerjarige projecten. Het eerste project, de installatie Klei van de Krim, nadert binnenkort zijn voltooiing. Het tweede project, twee korte films met als werktitel ‘Klei Kerk’, zal hoogstwaarschijnlijk volgend jaar worden afgerond. Beiden projecten wortelen in het landschap rondom Witmarsum en Pingjum.

Klei van de Krim

Op de elf foto’s (van 150 cm hoog of lang) van deze installatie heeft de klei de hoofdrol. Alle foto’s zijn genomen op een akker bij Witmarsum, die lokaal ‘de Krim’ heet. Kleine details (grassprietjes, steentjes, wortels) worden vaak haarscherp in beeld gebracht. Zowel de schoonheid als de onherbergzaamheid en levenloosheid van het landschap worden uitvergroot.

Bij de installatie hoort een soundscape van Martijn Pieck die wordt gedomineerd door extreme hoge en lage tonen. Een zinderende lage grondtoon lijkt diep vanuit de klei te komen. Als toeschouwer kun je deze klanken niet alleen horen maar ook voelen.

Klei Kerk (werktitel)

In de korte films is de hoofdrol weggelegd voor een miniatuur kerkje van klei en hout. In de eerste film is de kerk te zien op een klei rug van een akker. De film volgt deze kerk – een toevluchtsoord voor mollen, wormen en lieveheersbeestjes? – van de herfst tot aan het voorjaar.

In de tweede film staat de kerk in een tuin, aan de rand van de akker. Hier is te zien hoe de kerk in het voorjaar letterlijk tot bloei komt, en in het najaar en winter langzaam verbrokkelt en vergaat.

Next Post

© 2024 Stefan Belderbos

Theme by Anders Norén